Welkom in Nieuw Spoorwijk - het digitale bewonerscentrum van Spoorwijk in Den Haag. | Nieuws uit de wijk | Agenda wijkactiviteiten | Wijkkrant Spoorwijzer | Bewonersorganisatie | Spoorwijk - Verleden | Spoorwijk - Heden Toekomst | Discussie Forum | Gastenboek bezoekers | Spoorwijkgallery - Foto's | WebLinks en WebCams | Straatcommissies | Een dag in Spoorwijk | Vraag en aanbod | Uw mening over Spoorwijk | Jongeren aan het woord | Oude jongeren praten | Ouderen overpeinzen | Internethoek, spelen met computer | Leefbaarheid | Haagse krantenknipsels | Politiek voor U ! | Instellingen | Gemeente Den Haag | Contact | Sloop en Vernieuwing | Kunst in de Wijk | Bewonersorganisatie 25 jaar in 2007 | Dieptepunt in de wijk 2004-2008 | De Spoorzoeker | Groen in de Wijk | Leeg

Zo maar een dag van een (oud)bewoner in Spoorwijk.

Weet je wat leuks te vertellen ??? Laat het ons dan weten.

Alvast bedankt !!

klik hier  -> spoorwijk@benik.nl

De leukste reacties plaatsen we absoluut.

DE WIJK ACHTER HET SPOOR - Marcel E.R. Moen

Geboren ben ik in de wijk achter
het spoor, waar ik meer wilde voelen,
dan ‘t gebonden slijk, de smaak-verkrachter:
provisie voor veel fragile doelen.

Tussen straatnamen van grote schrijvers,
die mij leerden dromen, zonder daarbij
te sluiten mijn blauw-grijze kijkers.
Geluk liet mij kijken naar opzij.

De niet altijd nauwgezette normen,
van de ongeschoolde noeste handwerkman,
waardeerde ik na huis’lijke stormen,
die hij heldhaftig weer te boven kwam.

Vriendjes begleden de levensspiraal:
omhoog glij je niet, mits anders verteld.
De wijk levert af zijn horrorverhaal;
ouders onderling kennen enkel geweld.

Geboren, opgegroeid en volgroeid
in de wijk, gelegen achter het spoor.
Goed bedoelde intenties worden verknoeid,
waar na naiviteit haar maagd’lijkheid verloor.

God. Ongezien, ongehoord; toch bekoord?
Ingekrompen lichamen; waar bent U?
Bekrompen geesten, huich’len verstoord:
het water wordt vuur, wie blust hier nu?
 
 
 
bron: Poezie op Pootjes - R.G. Ruijs Stichting

Weerzien met Spoorwijk.

Is dit het trotse huis waarin ik woonde
heeft hier nu werkelijk m'n wieg gestaan
de vensters kijken mij verbijsterd aan
omdat ik mij na jaren weer vertoonde

het schaamt zich voor de scheefgezakte muren
het verveloze en geknakte hout
verlaten kamers waar de toekomst rouwt
m'n jeugd leek hier een eeuwigheid te duren
 
voornamer kwam het in mijn beeld naar voren
de geur van boenwas en van groene zeep
verdrongen door de walm van traag vergaan
 
ik zag dat het de hoop al had verloren
een moedeloosheid die ik slecht begreep
totdat ik in een ruit mezelf zag staan
 
Bron: PH 13.08.03 Stadsdichter - Daan de Ligt
 

Kunst in het Spoorwijk

Ik was net terug uit Parijs en bracht daar onder meer een bezoek aan het kunstenaarswijk Saint Michel  met een rondwandeling op het Montmartre en een bezoek aan Sacré-Coeur (http://www.parisdigest.com/monument/sacrecoeur.htm). 

 

Tijdens een van mij wandelingen in de wijk kwam ik deze keer Jaap tegen. Op weg naar de C-1000 liep ik namelijk door de Hildebrandstraat en kwam een nogal opvallende kunstobject tegen. Even waande ik mij weer op het Montmartre.  Vanwege het mooie weer had Jaap toevallig zijn kunstwerk buiten gezet. De rest van zijn werk stond nog in zijn werkplaats. Uit nieuwsgierigheid vroeg hem of ik zijn werk mocht  bekijken.   

 

We maakte nog even van de gelegenheid gebruik om nog even gauw een kunstwerk te maken in de groenstrook voor de deur bij Jaap. De atributen lagen al klaar in de vorm van een zand hoop en een aantal pijpen die eruit staken. Met een beetje fantasie zag je dan de benen van een zandtourist.

 

Het enigste wat ontbrak dat was een hoofd.  Dit gemis was snel opgelost daar Jaap toevallig nog een hoofd had liggen.

Na wat meet- en paswerk was de zonaanbidder dan compleet. De werktitel werd  heel toepasselijk Sandman.

 

Onlangs  las ik trouwens het volgende stukje in de HC:  Voorschoten heeft eigen Montmartre’
VOORSCHOTEN | De Schoolstraat in Voorschoten verandert zaterdag 21 augustus in een soort Montmartre. Dan vindt – voor het eerst en hopelijk vanaf nu elk jaar – een antiek-, boeken- en curiosamarkt plaats’.  

 

Er zou in onze wijk ook eens een leuke kunstmarkt annex kunstexpositie gehouden kunnen worden voor en door de bewoners.  Er lopen hier namelijk nog wel meer artiesten rond. Een perfecte locatie lijkt mij dan bijvoorbeeld de groenstrook  in de Hildebrandstraat!   

 

Jan de Wandelaar

 

 

Nieuw Spoorwijk fase 2.

Een brief valt in bus afkomstig van het Infoburo Nieuw Spoorwijk.  De verkoop van de woningen in nieuwbouwfase 2 is losgebarsten.

 

Op 30 maart startte de 2e ronde met het uitdelen van de welkomstpakketten voor de nieuwe bewoners in Nieuw Spoorwijk.  Deze keer was de Beetsstraat aan de beurt. Max, Ramazan, Arbi en Jan gingen de wijk in voor de volgende ronde. De aanwezige bewoners waren allen zeer blij met de koffie en de documentatie waardoor zij nog sneller thuis zullen raken in de wijk. Degene die niet thuis waren,  worden de volgende keer bezocht. En dan ook het gedeelte van de Beetsstraat dat nog leeg staat. De participanten zoals de winkelvereniging, BOS de gemeente en vele andere worden namens die nieuwe bewoners van harte bedankt.

 

En op 8 april was er weer een nieuw hoogtepunt in Spoorwijk.  Dit evenement was reeds lang geleden aangekondigd en velen van u konden niet langer wachten. Ene Matthijs had er zelfs de nodige slapeloze nachten door. Het was zover en onder het toeziend oog van kinderburgemeester Henkie en vele genodigden  werd namelijk de nieuwe website http://www.nieuwspoorwijk.nl/  in de bibliotheek in de Wissel gelanceerd. Het is zeker de moeite waard om te kijken.  Echter, ik zit er toch reeds op zult u denken?  Verdraaid dat is waar ook! 

 

Ook viel deze maand een belangrijke  brief viel  in bus. En wel afkomstig van het Infoburo Nieuw Spoorwijk.  De verkoop van de woningen in bouwfase 2 is namelijk losgebarsten. En wij allen werden wederom  uitgenodigd.  En dus vandaag de 17e april staan we alweer in het Infoburo Nieuw Spoorwijk om te kijken naar die nieuwe woningen. Ook deze keer weer een kleurrijk aanbod van zo’n 149  ruime eengezins woningen geprojecteerd in de Oltmansstraat, Hasebroekstraat, Multatulistraat en Max Havelaarstraat. 

 

De kavelgrootte varieert van 90 tot 126 mtr2  terwijl de  prijzen variëren van 199.750,00 tot 239.750,00 euro’s.  Gezien de gretige aftrek leken het wel warme broodjes. Ook volgt binnenkort nog de inschrijving voor de geplande  56 huurwoningen. De huurprijzen zijn helaas nog niet bekend.

JdW

 

Voor meer informatie:

http://www.nieuw-spoorwijk.nl/

 

Het sociale Spoorwijk.

Spoorwijk is een sociaal bewogen wijk zoals velen natuurlijk weten. Kinderen geven hier vaak het beste bewijs van. 

 

Ik was op weg naar de C1000 om wat boodschappen te doen en onderweg kwam ik tot mijn grote verbazing een heuse Tolweg tegen.  Nu weet ik dat  politiek Den Haag al een tijdje bezig is met het invoeren van Tolwegen om extra belasting te innen.  En ook weet ik dat er regelmatig gemeentegrenzen worden gewijzigd. Dat er echter tolwegen in de wijken worden aangelegd en dat men dan  tegen betaling van wat Euro’s pas de wijk in mag was mij geheel nieuw. 

 

In paniek pakte ik mijn mobieltje en belde het 06nummer van meneer Deetman. Echter een en ander berustte op een misverstand.  Een aantal kinderen had namelijk het initiatief genomen om op een zeer originele wijze geld op te halen voor het goede doel.  Ze hadden een lijn over weg gespannen en tegen betaling van 50 eurocenten mocht men dan  passeren.  Er werd mij een stuk papier onder de neus gedouwd waar tekst en uitleg op stond.

 

Voorts vertelde de kinderen dat het geld was voor de mensen in de arme landen en voor de nabestaanden van de slachtoffers in Marokko.  Dit raakte mij best wel omdat er de laatste dagen nogal negatief werd gepraat over die gratis vliegtuigticket voor onder andere onze Marokkaanse Spoorwijkers die daar in Marokko familie en vrienden hebben verloren door die ellendige aardbeving. Het mooie initiatief van  wethouder Heijnen van de PvdA werd niet erg hartelijk ontvangen door de VVD.  En ook  D66 vond het maar niks.  Maar ja, zoals altijd spreken kinderen de waarheid. In tijden van nood moet je  elkaar helpen.  Zo heb ik toch weer wat geleerd op weg naar de C1000.

 

Op de terugreis naar huis met een overbeladen fiets reed ik nog even een rondje door de wijk. De vorige keer was ik dus gebleven bij de AHR-pijpen in de Beetsstraat en de Schimmelweg. Inmiddels zijn de pijpen op het terrein van de volkstuintjes bij de Schimmelweg onder de grond verdwenen.

 

 

Het wachten nu  is op het kappen van de bomen waarvoor inmiddels een vergunning is verleend.  Naar aanleiding van vragen van bewoners is door de gemeente tevens de  toezegging gedaan dat er nieuwe bomen worden teruggeplant.

 

Inmiddels zijn dus de voorbereidingen voor sloopfase 2 in volle gang. Om de straten met de dichtgetimmerde ramen wat op te fleuren is de dierentuin van Spoorwijkse Henkie verplaatst.

 

Ter afsluiting van dit verhaal kon ik niet de verleiding weerstaan om even door een van die nieuwe straten van sloopfase 1  te rijden. 

 

 

Henkie uit Spoorwijk
Laatste wijziging op: 07-02-2008 09:41